Банківські тренди, лідери та аутсайдери 2013

liquidity_bankografo_2Загальний розвиток банківської системи України в 2013 році відбувався під впливом суперечливих тенденцій. За даними НБУ чисті активи банків за 11 місяців 2013 р. зросли на 10,2% (115 млрд. грн.)

У порівнянні з темпами приросту депозитів фізичних осіб (+17,8%) таке збільшення обсягів банківської діяльності – явно недостатнє для задоволення інвестиційного попиту населення, про що свідчило і “домайданне” падіння ставок за вкладами. Листопадово-грудневий ріст депозитних ставок зумовлений деякими побоюваннями вкладників щодо наслідків соціально-політичного протистояння.

З іншого боку,  на фоні зниження індексу промислового виробництва (-5,2% за січ-жовт до відповідного періоду минулого року) та падіння обсягів експорту (-9,3% за 9 міс. ), банківська галузь виглядає досить пристойно.

Проте позичальники з корпоративного сектору навряд чи раді змінам в структурі банківських активів. Адже протягом 11 місяців 2013 року банки не дуже щедро роздавали кредити (+6,5%),  надаючи перевагу вкладенням у цінні папери (+32,1%), значна частина яких складається з боргових інструментів, випущених урядом для “ремонту” бюджетних дірок.

Курс гривні: інтрига продовжується

Окрім альтернативних джерел розміщення ресурсів у вигляді ОВДП чиновники (донедавна) презентували банкірам ще один «подарунок»: стабільний валютний курс. Фіксація курсу відбувалася за рахунок подальшого скорочення золотовалютних резервів, котрі за 10 місяців схудли з 24,5 до 20,6 мільярдів доларів США (історичний максимум у квітні 2011 р. становив $38,4 млрд).

Про небезхмарність ситуації свідчить нещодавнє послаблення курсу гривні долара зі звичних 8,10 до 8.25-8.29. Психологічний рівень 8,20 подолано, на черзі 8,30. Банки вводять ліміти на продаж валюти для клієнтів. При цьому, офіційний курс непорушний – 7,99. Влада звітує про падіння попиту на валюту з боку населення.

Міжнародні рейтингові агенції сприймають неоднозначну динаміку макроекономічних та фінансових показників негативно, про що свідчить зниження суверенних рейтингів.

Якщо ж глянути на банківську систему детальніше – можна помітити, що загальні цифри відображають лише середню температуру по лікарні. Поряд із банками в скрутному фінансовому становищі, мов гриби після дощу зростають нові фінансові інституції, що чинять суттєвий тиск старим лідерам.

Серед швидко зростаючих і/або високоприбуткових банків багато не тільки із державним капіталом (Ощадбанк, Укрексімбанк, Укргазбанк), а й банків з капіталом близьких до влади олігархів (Приватбанк, Дельта банк, Реал Банк, Всеукраїнський банк розвитку, Таскомбанк, Сітікомерцбанк, Надра, ВіЕйБі, Фідобанк…).

Серед групи іноземних банків утримують високі показники зростання та ефективності лише деякі – Креді Агриколь, Сбербанк Росії, Сітібанк, Райффайзен банк Аваль, Русский Стандарт.

Як виміряти активність та ефективність банків?

Ділову активність банків прийнято вимірювати шляхом розрахунку приросту активів і/або власного капіталу. Чим швидше банк нарощує валюту балансу – тим швидше він розвивається за рахунок залучення нових ресурсів та видачі нових кредитів чи інвестиційних вкладень.

Ефективність роботи банку зазвичай вимірюється показниками ROA та ROE – відношення прибутку/збитку до активів або до власного капіталу, що визначають самоокупність банку та подальше зростання його вартості. Разом з тим, в поняття ефективності банку ІМХО не варто включати рівень банківських ризиків, за рахунок яких теж можливо реалізовувати стратегії агресивного росту.

Після виявлення аномально високої прибутковості чи ділової активності банку варто задуматись над причинами даних явищ, наскільки вони прийнятні для того, щоб вступати з ним у співпрацю?

Успіх банку має дві сторони медалі: він буває як основою надійності, так і майстерно прихованим ризиком. Він безумовно притягує клієнтів, але часто їх засліплює. Навіть професіоналам буває надзвичайно складно відрізнити фундаментальну успішність від мінливої усмішки фінансової фортуни.

Даний момент ніколи не варто забувати вкладникам, що довіряють лідерам росту свої заощадження.

Зміна активів банків 1.10.2013, млн. грн., рік-до-року

активи

Дані: НБУ, розрахунки: Bankografo.com

 

Приріст активів банків 1.10.2013, %, рік-до-року

assets%

Дані: НБУ, розрахунки: Bankografo.com

 

Зміна власного капіталу банків, 1.10.2013, млн. грн., рік-до-року

eq

Дані: НБУ, розрахунки: Bankografo.com

 

Приріст власного капіталу банків, 1.10.2013, %, рік-до-року

eq-ch

Дані: НБУ, розрахунки: Bankografo.com

 

Рентабельність активів банків, 1.10.2013, %

roa

Дані: НБУ, розрахунки: Bankografo.com

 

Рентабельність власного капіталу банків, 1.10.2013, %

 

roe

Слідкуй за оновленням блогу за допомогою RSS  , e-mail   abo twitter:  
Рубрика: Банківська аналітика, Банківська система, Банківська статистика. Go to top.

One Response to Банківські тренди, лідери та аутсайдери 2013

  1. Svitlana Vovk

    Дякую: змістовно і наглядно

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *