Ставкопад на депозитному ринку – HY 2016

У першому півріччі 2016-го ставки за банківськими депозитами повернулися на докризовий рівень 3-го кварталу 2013-го року.

fix-dep-dyn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рис.1. Динаміка медіани розподілу ставок по строкових депозитах ТОП-25 банків (з можливістю дострокового зняття) у гривнях та доларах ( червоним позначено 12-місячні, оранжевим – 6-місячні, жовтим – 3-місячні вклади).

Причини ставкопаду:
– зовнішні фактори макроекономічної стабілізації;
– успіхи НБУ в приборканні інфляції та девальвації;
– очищення банківської системи від багатьох ризикованих банків, які “пилесосили” ринок, пропонуючи високодохідні депозитні продукти;
– наявність надлишкової ліквідності у більшості ТОП-25 банків в 1 половині 2016 року і відсутність якісних позичальників.

term-dep-12m-distr

Рис.2. Депозитні ставки по строкових депозитах ТОП-25 банків (без можливості дострокового зняття) у гривнях та доларах для ТОП-25 банків ( Відкрити інтерактивний графік “Депозитні ставки” ).

З точки зору вкладників – падіння дохідності їхнього капіталу не викликає ентузіазму.

З точки зору системи – такий процес варто розцінювати швидше як позитив, оскільки попередній рівень ставок був аномально високим в порівнянні з усіма європейськими країнами.

Падіння ставок за депозитами – ключова передумова для відновлення кредитного ринку через здешевлення вартості фондування, іншими словами зниження БАЗОВОГО компоненту для кредитної ставки.

Для перезавантаження кредитного ринку владі, регуляторам і бізнесу лишилося “тільки” попрацювати над зниженням РИЗИК-компоненту кредитних ставок – премії за потенційні кредитні, валютні та операційні ризики.

Необхідні запуск механізмів економічного зростання, стабільно позитивне сальдо платіжного балансу, посилення захисту прав кредиторів, інституційні зміни для зниження частки related party lending і, звісно, посилення довіри та фінансової грамотності позичальників.

Роман Корнилюк, Bankografo.com

Слідкуй за оновленням блогу за допомогою RSS  , e-mail   abo twitter:  
Рубрика: Банківська аналітика, Банківська наука, Банківська система, Банківська статистика, Валюта, Депозити. Go to top.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *